מה ההבדל בין קמח לבן לבין קמח מלא? – תופתעו לדעת!

מה ההבדל בין קמח לבן לבין קמח מלא? – תופתעו לדעת!
כמה אהבתם?

קמח הוא מרכיב בסיסי בכל האפייה בעולם, אבל מהו בדיוק קמח? למה יש כל כך הרבה זנים ומה ההבדל הגדול בין קמח מחיטה מלאה לקמח לבן? ומדוע חשוב לשים לב לקמח שאנו קונים?

כאשר מסתכלים עליהם בסופרמרקט ניתן לראות באופן אוטומטי כי יש להם צבעים שונים, מרקמים שונים, קמח מלא יקר יותר  וקשה יותר למצוא אותו.

בנוסף להבדלים הנראים לעין בין שני הקמחים, יש למעשה מספר לא מבוטל של הבדלים באופן עיבודם . למרבה המזל, הטעם של הקמחים די דומה.

זה ידוע כי הקמח מורכב מגרגרי חיטה. לחיטה יש שלושה חלקים – הסובין העמוס בסיבים, האנדוספרם – החלק הגדול ביותר של הזרע, המורכב בעיקר מעמילן, והנבט – העובר העשיר של חומרי הזנה של הזרע.

קמח לבן

קמח לבן הוא מה הקמח הכי נפוץ בסופרמרקט והוא הקמח השכיח לאפיית לחמים פוקצ׳ות וג׳בטות . אף כי הוא טעים להפליא, למרבה הצער קמח לבן מורכב רק את מחלק האנדוספרם של החיטה, ללא רבים מחומרי הזנה של התבואה.

הסיבה לכך היא שמטחנות החיטה של היום הן מהירות, קשוחות ובנויות לייצור המוני; זה גם מאפשר לקמח הלבן להמכר בזול.

בנוסף, הקמח לבן  לעתים קרובות מולבן עם חומרים כימיים, כדי לגרום לו להיראות נקי וטהור. היעדר הנבט מאריך את חיי המדף של הקמח

קמח מלא

קמח מחיטה מלאה כולל את הסובין, האנדוספרם והנבט של גרעין החיטה אשר נותן לו צבע כהה מעט וכמובן הופך אותו ליותר מזין.

בדרך כלל טוחנים את הקמח המלא  עם אבן מסתובבת כדי להגן על סובין והנבט. נוכחותו של נבט גם מקטינה חיי מדף, ולכן זה יכול להיות קשה יותר למצוא את הקמח במרכולים.

התווית "קמח חיטה מלא״ יכולה להיות מבלבלת כי  חברות מסוימות מציינות את קמחן כ"קמח חיטה ", אף על פי שהוא באמת קמח לבן בלבד, כי מבחינה טכנית כל הקמח מגיע מחיטה.

תמיד טוב לבדוק תוויות הרכיבים התזונתיים. אם בקמח יש רכיבים שאינם חיטה, מלח, או אלמנטים טבעיים אחרים הוא קרוב לוודאי שזה קמח לבן.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*