תהיתם פעם על ההבדל בין זיתים שחורים לבין זיתים ירוקים? אם חשבתם שמדובר בזנים שונים, באופן שומה לאופן שבו תפוח אדום שונה מתפוח צהוב, אז אתם טועים.
בין אם הם ממולאים בגבינה כחולה, מושרים במשקאות חריפים, או נחים על גבי ערימה שמנונית של נאצ'וס, זיתים משפרים כל ארוחה (או משקה, לצורך העניין). זה לא סוד שזיתים מגיעים בשני צבעים, שחור וירוק. אבל, כמה אתם באמת יודעים על החטיפים המלוחים האלה ומה המשמעות של הצבעים האלה? לשם הלכנו לחקור בשבילכם את המשמעות שמאחורי זיתים שחורים לעומת זיתים ירוקים כדי להניח להבהיר את כל השאלות הבוערות שיש לכם. וכפי שמתברר, זיתים זה דבר די מורכב.
איך זיתים שחורים שונים מזיתים ירוקים?
לפני שנצלול לזיתים ולצבעם, נזכיר שמקורם באסיה. זיתים הם בני 6,000 שנה. והם הפכו במהרה למצרך באיזור הים התיכון, במיוחד אצל היוונים.
בסופו של דבר, זיתים והשמן היקר שלהם השתלבו בדתות יהודיו-נוצריות ואיסלאמיות. עובדה זו הביאה זיתים לבתים ולקהילות ברחבי העולם, וזו חלקית הסיבה שזיתים כה פופולריים כיום.
צבע הזית נקבע לפי כמה הזית בשל כאשר הוא נקטף, בנוסף יש השפעה לתהליכי שעובר הזית אחרי המסיק.
זיתים ירוקים נמסקים לפני ההבשלה, זיתים שחורים נמסקים כאשר הם בשלים, אחרי שהצבע הפך מירוק לשחור.
זיתים גולמיים וטריים שנקטפו הם בלתי אכילים בשל הטעם המר מאוד שלהם, ולכן הן זיתים ירוקים ושחורים שנמסקו חייבים לעבור השרייה במי מלח או במלח גולמי (ואפילו בחומץ) כדי להופכם לאכילים.
כיצד משפיעה הבשלות של הזיתים (והצבע) על טעמם?
בדרך כלל, זיתים ירוקים קשים יותר, מוצקים ומרירים יותר מזיתים שחורים. אבל הטעם והמרקם של כל זית תלוי בשיטה ובמשך תהליך של הוצאת המרירות.
מי בריא יותר, זית שחור או זית ירוק?
אין הבדלים תזונתיים בין זיתים ירוקים ושחורים. כל הזיתים ניחנים בכמויות גבוהות של שומן בלתי רווי ומינרלים כגון ברזל ונחושת. הם עשירים גם בויטמין E, פוליפנולים ופלבנואידים, שהם נוגדי חמצון (שיש להם יתרונות אנטי דלקתיים)