פירות יער הם חלק חיוני של תזונה מאוזנת. הם מלאים בחומרים מזינים ואנטי-אוקסידנטים ולכן הם מזון אהוב על בעלי חיים, ציפורים וכמובם של בני אדם.
פירות יער הם אחד מקורות של נוגדי החימצון הטובים ביותר – אבל יש נטייה לבלבל בינהם, גם בגלל השמות (ובאנגלית זה עוד יותר מבלבל Cranberry, Blueberry, Strawberry, Raspberry and Blackberry) וגם בגלל המראה שלהם, כמו גם הטעם.
אבל הם שונים זה מזה. הנה ההבדל בין חמוציות, אוכמניות, תות, פטל ואָסְנָה.
חמוצית Cranberry
חמוציות הן שיח מטפס, ירוק עד,עם ענפים באורך מקסימלי של עד 7 מטרים ועובי של 20 ס״מ, לשיח יש עלים ירוקים זעירים על גבעול דק ופרחים ורודים כהים. יש לשיח פירות בשרניים בצורה של גרגירים בצבע אדום כהה. את הפירות צורחים בדרכי בצורה של מיץ והם עשירים בויטמין סי וסיבים תזונתיים.

אוּכמָנִית Blueberry
אוכמניות גם הן שיח שיכול להשתרע מגודל של 10 סנטימטר ועד ל 7 מטר. הפרחים הם בצורת פעמון עם צבעים שונים כמו ורוד, לבן, אדום וגוון ירקרק. פירותיהם הם גם פירות יער אבל בצבעי כחול כהה עם טעם מתוק. הפירות שלהם מועשרים עם נוגדי חמצון ופיטוכימיקלים (תרכובת כימית המצויה באופן טבעי בצמחים) שעוזרים בריפוי סוגי סרטן מסוימים ומחלות דלקתיות.

תּוּת Strawberry
תות הוא צמח עשבוני עם עלים שעירים ופרחים לבנים. הפרי של צמח תות הוא לא פרי אלא תפרחת שגדלה בין ה״נקודות״. אבל בכל זאת הוא נחשב כפרי יער הידוע ביותר בכל רחבי העולם ובעל צבע אדום בוהק, טעם מתוק חמוץ כמו גם הארומה. הפרי עשיר בויטמין C ופלומבידים (שם כולל לתרכובות שונות המצויות בפירות ובירקות, המשמשות בין היתר כפיגמנטים וכנוגדי חמצון) . התות הוא חומר גלם מצויין למיצים, מילקשייקים, גלידות קרם ושומר בזכות הטעם הטעים שלה.

פֶּטֶל Raspberry
הפטל הוא צמח רב שנתי, בעל גזע מוצק וידוע בפירות הבשרניים שלו. הפרי של פטל שונה בצבעים תלוי בזן של הצמח. חלקם גדלים על שיח וחלקם על עץ. הצבעים הנפוצים ביותר של פירות פטל הם אדום, שחור, סגול, צהוב וזהוב. זה פירות בשרני משמש נרחב כמקור מזון טעים או בצורת גלם או טופס מיץ יון. זהו המקור הטוב ביותר לקבל נוגדי חמצון, ויטמין C, חומצה פולית ברזל.

אוסנה Blackberry
אסנה היא גם צמח רב שנתי בעלת עלים מורכבים גדולים פרחים לבנים או ורודים קטנים שגדלים החל בשנה השנייה. יש הקוראים לו בישראל תות-עץ, בניגוד לתות-שדה, אבל הוא יותר דומה לפטל
היתרונות התזונתיים של האסנה הם בכמות נוגדי חמצון שלה יחד עם ערכים גבוהים של ויטמין K, ויטמין C וסיבים תזונתיים.

מה ההבדל בין אסנה (בלאקברי) לפטל שחור
כפי שניתן לראות בתמונה האסנה היא ארוכה לעומת הפטל שהוא יותר עגול

מה ההבדל בין אוכמניות כחולות לאוכמניות שחורות
אוכמניות שחורות (blackberry) הן פירות קיץ עם צבע סגול-שחור מובהק שבעברית מכונים אסנה. אוכמניות הן פירות קיץ בצבע אינדיגו-סגול-כחול וטעמן מתוק כשהן בשלות. אוכמניות הן מקור מצוין לנוגדי חמצון המסייעים להילחם באלצהיימר ולשפר את בריאות הלב וכלי הדם.

תודה על המידע החשוב. ותודה בכלל על המידע שאת נותנת ברשת.
ביחס לאוכמניות, נמכרים ברשתות בהקפאה שני סוגים, "אוכמניות כחולות" ו"אוכמניות" (כלומר בלי תואר נוסף), והאחרונות קטנות יותר ופחות מתוקות . בעבר חשבתי שה Blueberries זה האוכמניות הכחולות, והBlackberries זה האוכמניות מהסוג השני שבלי התואר. אבל למדתי ממך שה Blackberries זה פרי האוסנה שהוא ודאי לא הגרגרים הקטנים שנמכרים באריזה הקפואה תחת השם אוכמניות.
אז מה זה האוכמניות ה"רגילות" (הלא כחולות)? האם הם מאותה משפחה של הBlueberries? ומה השם שלהם באנגלית?
תודה מאוד
אביב
יש שני פירות דומים ל Bluberries – אחד ששמו huckleberries והשני ששמו bilberries – נראים מאוד דומה אבל ה huckleberries יותר קטנים – יכול להיות שנתקלת בהם. בעברית כולן אוכמניות.
יופי של שאלה ושמחנו לסייע
תודה מאוד.
אגב, האוכמניות הקפואות הלא כחולות די נפוצות, לדוגמה בשופרסל מוכרים אותם במותג שלהם, וכן בניצת הדובדבן, ולפעמים גם ברמי לוי. הם זולים יותר מהכחולות ולכן יש להם ביקוש.
הפטל יותר עדין מאוסנה.הגרגרים בפטל קטנים יותר.באוסנה מערכת השורשים אלוהים ישמור. גדולה וענפה. קשה לעקור אוסנה, שורשים ענקיים,ומכל חתיחת שורש שנשארת באדמה תויום יוצא שתיל חדש.
לא הבנתי מה ההבדל בין אוכמניות לחמוציות מבחינת ערך תזונתי
חשוב לי לדעת באיזה מה"ברי'ס יש גרעינים.נדמה לי שבאסנה יש גרעינים,ובסוגי הפטל והתותים והאוכמניות השונים אין גרעינים.הכוונה לא לגרעינים כל כך זעירים כמו שיש בתןת שדה,אלא לגדולים יותר במו ב"תות" השחור הזה המוארך שאתם קוראים לו פה "אסנה",הסיבה היא שגרעינים כאלו גם נתקעים בשיניים,וגם גורמים עצירות (כשמצטברים במעיים ולכן בכמויות גדולות אפילו מסוכנים) והשאלה היא אם יש דרך נוחה ומהירה לנטרל את הפרי הזה מגרעיניו.
לי אישית האוכמניות השחורות סגולות עשו לי רע בבטן , שבסוף הקאתי אותם
הי, קראתי שפירות יער עדיף לא לערבב בשייק או לאכול יחד עם בננה. אפשר לדעת למה? ואם זה נכון, מה לשים בשייק יחד עם פירות יער שיתן את המתיקות כמו של בננה….