מה ההבדל בין זכוכית לקריסטל?

מה ההבדל בין זכוכית לקריסטל?
כמה אהבתם?

עבור האדם הממוצע, הבחנה בין זכוכית לקריסטל עשויה להיות קשה במבט ראשון.

רבים מוצאים כי הם דומים זה לזה רק עם כמה הבדלים “מתוחכמים”. אם אתם מעוניינים לרכוש כוסות או ארגטלים של זכוכית או קריסטל, אתם צריכים לדעת את ההבדלים ביניהם, במיוחד כשמדובר בהרכב הכימי שלהם, עובי, בהירות, החיתוך, הרגישות לשבירה, צליל, משקל.

סקירה של זכוכית וקריסטלים

לפני שנתעמק בהבדלי המפתח בין קריסטל וזכוכית, חשוב קודם להגדיר למה אנחנו מתכוונים. בתור התחלה, רוב האנשים אינם מודעים לכך ש”קריסטל” היא למעשה “עופרת זכוכית”.

להלן הסוגים השונים של הזכוכית והקריסטלים הנמצאים בשוק:

זכוכית

זכוכית גיר סיד –  עשויה סיד, גיר, סיליקה. זהו הסוג האופייני ביותר של זכוכית עבור, בין היתר, נורות, חלונות, כלי שולחן, פסלונים וכו’. בגלל מרכיביה  הזמינים בטבע, זוהי הזכוכית הזולה ביותר.

זכוכית בורוסיליקט
זכוכית בורוסיליקט, או Pyrex, מורכב סיליקה, חומצת בור, תרכובות נתרן, ותוספים אחרים. סוג זה של זכוכית משמש לעתים קרובות במעבדה ובמטבח שכן הוא עמיד לשחיקה, רתיחה וחום.

זכוכית קוורץ מותך

זכוכית קוורץ מותך עשויה מגבישי קוורץ מותכים אורגניים בטמפרטורות גבוהות. סוג זה של זכוכית משמש בדרך כלל עבור ציוד מעבדה, מנורות הלוגן ומצלמות איכות.

קריסטל

כאשר רוב האנשים מדברים על “קריסטלים”, הם מתייחסים לעתים קרובות לסוג של זכוכית שעשויה מסיליקה, תחמוצת עופרת , תרכובות נתרן או אשלג, ותוספים אחרים. קריסטל עופרת הוא היקר ביותר בשל עמידותו ותכונותיו הדקורטיביות, גם אם זה לא בהכרח בעל מבנה גבישי (קריסטל = גביש, בלעז). זה נקרא קריסטל כי, לפני שנים, המונח האיטלקי “cristallo” שימש כדי להבדיל בין זכוכית מוראנו (אי ליד ונציה שידוע בעשיית הזכוכית שלו) לבין חיקויים. קריסטל עופרת הוא סוג הנפוץ ביותר עבור ייצור של כוסות יין וקישוטים דקורטיביים אחרים ברחבי הבית. בארה”ב, קריסטלים מוגדרים כזכוכית עם 1% עופרת חד חמצנית . באירופה, לעומת זאת, הזכוכית מוגדרת כקריסטל כאשר הוא בעלת תוכן עופרת הנעה בין 10% ל -30%.

 

כיצד להבחין בין כוסות קריסטל לכוסות זכוכית?

מלבד ההרכב הכימי, אשר אינו נראה במבט ראשוני, ישנן דרכים רבות כדי לזהות אם הכוסות עשויות זכוכית או קריסטל רק על ידי התבוננות. להלן כמה מההבדלים העיקריים של שני חומרים אלה.

עוֹבִי

לעומת זכוכית, קריסטל הוא עדין יותר ודק יותר ולפיכך דקורטיבי יותר כי תוכן העופרת מוריד את טמפרטורת העבודה של הזכוכית, מה שהופך אותה לקלה יותר לעיצוב. בדרך כלל, זכוכית מותכת לטמפרטורות גבוהות מה שמשאיר חלון זמן קצר לניפוח או לכיפוף של הזכוכית. הנוכחות של עופרת מוריד את הטמפרטורה ומאריכה את זמן העבודה, ומאפשרת חקריסטל להיות מעוטר יותר  לעומת זכוכית.

עם זאת, בעוד שהנוכחות של העופרת מסייעת בפיסול הצורה הרצויה, זה גם עושה את הקריסטל שביר יותר, פריך ורגיש לשריטות.

בְּהִירוּת

זכוכית, במיוחד זו שעשוייה מתרכובות נתרן, הן “מעוננות” גם כאשר נעצר מול האור. קריסטל, לעומת זאת, ידוע בבהירותו. זו הסיבה שקריסטל הוא הבחירה הפופולרית עבור נברשות, תכשיטים, וכלי הגשה.

עבור אוהבי היין, קריסטל הוא העדיף על זכוכית כי כוס קריסטל מאפשרת הערכה קלה יותר של צבע וצמיגות של הנוזל. ככל שתכולת העופרת גבוהה  בקריסטל, כך גדלה הבהירות.

שבירת ופיזור אור

בדומה לבהירות, השבירות לאור של קריסטלים קשורים רבות לכמות העופרת שבתוכם . קריסטל משובח, במיוחד אם יש לו תוכן עופרת שנעה בין 36 ל -70 אחוזים, מנצנץ באור שמש ישיר. הקריסטל הבהיר, שהוא סוג אחר של. קריסטלהמכיל עופרת, הולך צעד נוסף והוא מלוטש עד שהוא ללא עיוותים וללא פגמים. סוג זה של קריסטל ידוע בקשתות שהוא יוצר כאשר הניח תחת השמש. זכוכית, לעומת זאת, אטומה יותר.

חיתוך

קריסטל בדרך כלל נחתך ומלוטש באופן מדויק. בנוסף, הוא גם חלק למגע. לעומת זאת, זכוכית נוטה להיות שביר וחד. דרך אחת לדעת אם פריט הוא קריסטל או זכוכית היא להרגיש את ההיבטים ואת העיצוב הכולל של הפריט. קריסטל הוא הרבה יותר חלק מאשר זכוכית.

שמע
עוד הבדל מפתח בין זכוכית קריסטל הוא הצליל ששומעים בנקישה. קריסטל מייצר צליל כמו “פינג” כאשר נקישים עליו. לעומת זאת, זכוכית משמיעה צליל נמוך כמו “חבטה”.

מִשׁקָל

לתוכן העופרת של הקריסטל יש גם תפקיד מכריע במשקלו. בגלל שהעופרת היא מתכת צפופה, הקריסטל כבד יותר מאשר זכוכית. דרך אחת לגלות אם הפריט הוא קריסטל או זכוכית היא להחזיק אותו. זכוכית היא לעתים קרובות קלת משקל, בעוד שלקריסטל יש תחושה מוצקה.

סכנות בריאות פוטנציאליות

רוב היצרנים לא מייעצים לאחסן מזון או נוזלים בעופרת גביש קריסטל בשל האפשרות של זיהום עופרת. למעשה, בגלל הסיכונים הבריאותיים שבעופרת, זה נדיר למצוא כיום כוסות יין וכלי יין עשויים קריסטל  . עבור אלה שמחפשים קריסטל נטול עופרת, חלק מהיצרנים משתמשים בתחמוצת אבץ, תחמוצת בריום או תחמוצת אשלגן במקום כדי ליצור חומר דומה. לקריסטל נטול עופרת יש כמעט את כל אותן תכונות כמו קריסטל עם עופרת  מלבד שקריסטל נטול עופרת קל יותר ויש לו פחות יכולות של פיזור אור . זכוכית שעשוייה מתרכובות נתרן, בורוסיליקט, קוורץ , מצד שני, לא מהווה סכנות בריאותיות.

הוסיפו תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *