מה זה שמן מזוקק?
שמנים מזוקקים, כפי שהשם מרמז, נקיים מזיהומים. הם עוברים תהליך של הלבנה, זיקוק, אידוי, טיהור והידרוגנציה, שמביאים למוצר נטול ריח וטהור.
בתהליך זה הם עוברים זיקוק נרחב, שגורם לאובדן רכיבי תזונה. בגלל שהם מזוקקים יש הרבה אנשים שאוהבים להשתמש בהם לטיגון.
שמנים מזוקקים מתקבלים מזרעים כמו פולי סויה, חמניות, קנולה וכו'. לשמנים מזוקקים יש תכולת שומן טראנס גבוה דבר שיש לו השפעה מזיקה גם אם הוא נצרך בכמויות קטנות. זה עלול להוביל לבעיות בריאותיות רבות כמו עלייה בכולסטרול הרע, רמות נמוכות של HDL, עלייה ברמות הסוכר בדם, השמנת יתר, סרטן וכו'.
מה זה שמן כבישה קרה?
מנגד, שמנים בכבישה קרה מופקים מזרעי שמן בשיטות טבעיות. אין צורך בשימוש בחום ולכן הם שומרים על רוב אבות המזון. כמה מהדוגמאות הטובות ביותר הן שמן זית , שמן שומשום, שמן קוקוס ושמן בוטנים.
שמן בכבישה קרה לעומת שמן מזוקק
אם נשווה את הערך התזונתי של שניהם, שמנים בכבישה קרה הם המנצחים! מה שעושה אותם בולטים הם:
עשיר בחומרים מזינים
שמנים בכבישה קרה שומרים על החומרים התזונתיים גם לאחר תהליך המיצוי והם עשירים בנוגדי חמצון וויטמינים. בעוד ששמנים מזוקקים הם בעלי ערך תזונתי נמוך מאוד, שכן טכניקות הייצור מפחיתות את תכולת התזונה במהלך העיבוד.
שמנים אלו עשירים ביותר בויטמין E ומכילים באופן טבעי תרכובות עשירות בנוגדי חמצון, המונעות היווצרות רדיקלים חופשיים ונזקים לתאים. שמנים מזוקקים, לעומת זאת, מחמירים את תהליך הדלקת ומובילים לבעיות בריאותיות רבות כמו רמות כולסטרול גבוהות.
ללא כימיקלים מזיקים
כאשר השמן מופק מהזרע במהלך הזיקוק, משתמשים בהרבה כימיקלים להסרת הזיהומים, ולכן התוצר הסופי חסר ריח וצבע. עם זאת, שמנים בכבישה קרה הם נטולי כימיקלים מכיוון שלא נעשה שימוש בכימיקלים במהלך תהליך המיצוי.
בשלב הזיקוק, הרבה חומרים מזינים חשובים כמו ויטמינים, קרוטנואידים וסטרולים הולכים לאיבוד, בעוד שעבור שמנים בכבישה קרה הם נשמרים. כדי להאריך את חיי המדף שלו, שמנים מזוקקים הם Hydrogenated, שיוצרים שומני טרנס, המסוכנים מאוד לבריאות.
משפר את העיכול
מאמינים כי מזון מבושל בשמן כבישה קרה קל לעיכול, ולכן במובן מסוים הוא עוזר בשמירה על מערכת בריאה. זה גם משפר את העור. שמנים אלו נקיים מחומרים משמרים וכימיקלים. עם זאת, אם מורחים שמנים מזוקקים ישירות על העור, זה עלול לגרום לגירוי או אלרגיות עקב העיבוד הכימי.