למה זעפרן כל-כך יקר?

היוונים והרומאים הקדומים השתמשו בזעפרן כבושם, והזעפרן מוזכר בספרות הרפואית הסינית עוד משנת 1550.

כיום העשב משמש גם כתבלים בישול וגם כצבע לבגדים. זהו חלק מהותי מכמה מנות מזרח אסיותיות, מזרח תיכוניות ואירופיות, כמו הבוליבייה הצרפתית, פאייה ספרדית, טג’ייה מרוקאיות ועוד מנות רבות.

זעפרן, לעומת זאת, הוא תבלין יקר מאוד. העלות שלו קשורה לתהליך הקציר שלו. משתמשים רק בכמות קטנה מכל פרח זעפרן, וכל הקטיף חייב להיעשות ביד.

נראה כי זעפרן הוא יליד איזור הים התיכון, אסיה הקטנה ואיראן, אם כי ספרד, צרפת ואיטליה מהוות כיום גם מקור הגידול העיקרי של התבלין. התבלין שאנו חושבים עליו כשאנחנו שומעים “זעפרן” הוא למעשה רק חלק קטן מהצמח עצמו. זעפרן (Crocus sativus) הוא פרח סגול. מה שאנו משתמשים לצורך אותו צבע צהוב ומיוחד, ריח עשבי תיבול והטעם המיוחד הוא למעשה הסטיגמה האבקן, איבר המין הנשי של הצמח.

בכל פרח זעפרן יש רק שלושה אבקנים. לאחר שהאבקנים הופרדו מהצמח, הם מיובשים כדי לשמור על צבעם וטעמם. מכיוון שחלק כה קטן מהפרח משמש, נדרשים 75,000 פרחי זעפרן כדי להכין קילו אחד של תבלין זעפרן. הכמות הקטנה של תבליני זעפרן לכל צמח, יחד עם העובדה שצריך לבצע את הקטיף באופן ידני, מביאה לכך שהזעפרן יקר במיוחד.

הוסיפו תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *