מה ההבדל בין אנזימים וקלטיסטים (זרזים)?

אנזימים וזרזים משפיעים שניהם על קצב התגובה הכימית. למעשה, כל האנזימים הידועים הם זרזים, אך לא כל הזרזים הם אנזימים. ההבדל בין זרזים לאנזימים הוא שאנזימים הם ברובם אורגניים ומהווים ביו-זרזים, ואילו זרזים לא אנזימטיים יכולים להיות תרכובות אורגניות. לא זרזים ולא אנזימים נצרכים בתגובות שהם מזרזים.

לשם הפשטות, הזרז במאמר זה מתייחס לזרזים שאינם אנזימטיים כדי להבדיל בקלות מאנזימים.

תגובות קטליזה היו ידועות לבני אדם במשך מאות רבות של שנים, אך הם לא הצליחו להסביר את התופעה שלהם, תסיסה של יין לחומץ, מחמצת לחם וכו ‘. זה היה בשנת 1812 שהכימאי הרוסי (בעל השם הקצר…) גוטליב זיגיסמונד קונסטנטין קירכוף חקר את פירוק עמילן לסוכר או לגלוקוזה במים רותחים בנוכחות טיפות מעטות של חומצה גופרתית מרוכזת. החומצה גופרתית נותרה ללא שינוי לאחר הניסוי וניתן היה להשתמש בה זוב. בשנת 1835 הציע הכימאי השוודי ג’ונס ג’אקוב ברזליוס את השם ‘קטליזה’ מהמונח היווני, ‘קאטה’ שפירושו למטה ו”לייין” שמשמעותו משוחרר.

לאחר שהובנו תגובות קטליזה, גילו מדענים תגובות רבות אשר שינו את קצב השינוי בנוכחות זרזים. לואי פסטר גילה שיש גורם כלשהו שזרז את ניסויי תסיסת הסוכר שלו ושהיה פעיל רק בתאים חיים. גורם זה כונה מאוחר יותר כ”אנזים “על ידי הפיזיולוג הגרמני וילהלם קונה בשנת 1878. האנזים בא מהמילה היוונית שפירושה ‘במחמצת’. בשנת 1897, אדוארד בוכנר כינה את האנזים שהתסיס את הסוכרוז כ”זימאז”. הניסויים שלו הוכיחו גם כי אנזימים יכולים לתפקד מחוץ לתא חי. בסופו של דבר התגלו המבנה והתפקוד של אנזימים שונים המזרזים פונקציות חשובות.

היעדת? בגלל האנזימים המיוחדים שבו, מיץ אננס יכול לשמש כתחמיץ או כמרכך לבשר

הוסיפו תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *