מה ההבדל בין גליקוגן ועמילן?

ליקוגן מול עמילן

גופנו זקוק לאנרגיה כדי להמשיך אותנו. אם חסרה לנו אנרגיה אנו חשים חלשים ואיברינו אינם מסוגלים לתפקד כראוי. בלעדי אנרגיה איננו מסוגלים לזוז ולעשות אפילו את הדברים הבסיסיים ביותר כמו ללכת או לאכול. כדי לעמוד בקצב צריכת האנרגיה של גופנו, עלינו לקבל צריכה משמעותית של סוכר או גלוקוז המהווים מקור אנרגיה לתאים שלנו.

ניתן לרכוש גלוקוז או סוכר מעמילן. אנו מקבלים עמילן גם מצמחים ובעלי חיים. אברי גופנו כמו הכבד, הקיבה והשרירים מסוגלים באופן טבעי לייצר גליקוגן עמילן מן החי, אך אנו מקבלים את מרבית הסוכר מהעמילן המיוצר על ידי צמחים כמו תפוחי אדמה, חיטה ואורז.

לאחר שאנו לוקחים עמילן, גופנו מעבד אותו לפחמימות המורכבות ממולקולות פחמן, מימן וחמצן. הפחמימות מאוחסנות אז בתאים שלנו לשימוש כאשר אנו זקוקים לאנרגיה כדי לעשות דברים.

להלן מספר עובדות על גליקוגן ועמילן כדי לעזור להבין כיצד הם משמשים את תאי הגוף בייצור אנרגיה שאנו זקוקים להם.

מה זה גליקוגן?

גליקוגן הוא מולקולה המיוצרת על ידי הכבד, השרירים, המוח, הרחם (של נשים בהריון) והקיבה שהיא אחסון האנרגיה המשני בתאי בעלי החיים. לרוב מכנים אותו עמילן מן החי וממלא תפקיד חשוב במחזור הגלוקוז. זה עוזר לתאים לאגור גלוקוז ומבטיח להם אספקת אנרגיה קבועה.

ניתן להשתמש במהירות באנרגיה הנוצרת על ידי גליקוגן כאשר יש צורך פתאומי בגלוקוז ורק הגליקוגן המיוצר בכבד נגיש לאיברים אחרים בגוף. האיברים האחרים יכולים לקבל את הגלוקוז שלהם מהמזון שאנו אוכלים.

כמות הגליקוגן המאוחסנת בגוף תלויה בבריאותו הגופנית של האדם, קצב חילוף החומרים הבסיסי והתזונה שלו. הצורך האנרגטי שלנו הוא הסיבה שעמילן מהווה בסיס עיקרי בתזונה שלנו.

מהו עמילן?

עמילן הוא פחמימה המיוצר על ידי כל הצמחים הירוקים שיש לו מספר גדול של יחידות גלוקוז המשמשות לאגירת אנרגיה. צמחים כמו תפוחי אדמה, חיטה, תירס, אורז וקאסבה, כולם עשירים בסוג זה של פחמימות הנחוץ לאדם.

עמילן מכיל 20-25% מולקולות עמילאז ו 75-80% אמילו-פקטין. זה מעובד לייצור סוכר שהוא מרכיב חשוב במזון של האדם. זה יכול לשמש גם כחומר עיבוי וקשיחה או כדבק.

אנשים מתרבויות שונות השתמשו בעמילן במגוון דרכים. רומאים קדומים השתמשו בו לקוסמטיקה, מצרים קדומים השתמשו בו באריגה ובהדבקה של פפירוס וזה שימש בסין לטיפול בנייר. זה משמש לרוב במזון כמקור אנרגיה חשוב.

סיכום

  1. גליקוגן מורכב ממולקולה אחת בלבד בעוד עמילן מורכב משתיים.
  2. בעוד ששניהם פולימרים של גלוקוז, הגליקוגן מיוצר על ידי בעלי חיים ומוכר כעמילן מהחי בעוד עמילן מיוצר על ידי צמחים.
  3. לגליקוגן מבנה מסועף ואילו לעמילן יש רכיבים בשרשרת וגם מסועפים.

היי, אנחנו אוהבים תגובות! תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *