מה ההבדל בין צאליאק לאי סבילות לגלוטן?

מחלת צליאק ואי סבילות לגלוטן הן שתיהן מצבים הגורמים לאנשים להיות רגישים לגלוטן, חלבון שנמצא בחיטה, שיפון ושעורה.

אי-סובלנות לגלוטן הוא מונח רחב המתאר למגוון רגישויות לגלוטן. כך, בעוד שחלק גדול מהאוכלוסייה אכן סובל מסוג אחד של אי סבילות לגלוטן זה או אחר, רק אחוז קטן מאלו הם למעשה חיוביים למחלת צליאק.

אנשים רבים אינם מודעים להבדלים המהותיים בין מחלת צליאק לאלרגיות לגלוטן. בעוד שני התנאים הללו חופפים, נותרו הבדלים משמעותיים ביניהם. מחלת הצליאק היא מצב תורשתי. אנשים עם מחלת צליאק סובלים מפגיעה במעי הדק שלהם כתוצאה מצריכת גלוטן. התסמינים וחומרת מחלת הצליאק יכולים לנוע באופן נרחב ויכולים לכלול שלשול או עצירות, עייפות, ירידה במשקל או עלייה במשקל, בריאות לקויה כללית, ודלקת עור . אבחנה של מחלת צליאק נעשית על ידי מדידת הפגיעה במעי הדק באמצעות שתי בדיקות דם, הכוללות בדיקה לנוגדנים אנטי-אנדומיסיאלים ולטרנסגלוטמינז רקמות.

אנשים עם מחלת צליאק נמצאים בסיכון גבוה יותר למגוון של מחלות אוטואימוניות נוספות כתוצאה ממצב המכונה תסמונת הבטן הדולפת. הנזק שנגרם למעי של סובל מצליאק מאפשר לחלבונים בלתי מעוכלים ומעוכלים בחלקם לזרם הדם. כתוצאה מכך, הגוף מייצר נוגדנים לתקוף את החלבונים הזרים הללו. עם זאת, נוגדנים אלה תוקפים גם את הרקמות של האדם עצמו, וגורמים למחלה אוטואימונית.

מחלת צליאק היא רק סוג אחד של אלרגיה לגלוטן. אנשים רבים סובלים מאלרגיות לגלוטן; אולם מכיוון שאלו אינם גורמים נזק למעי הדק שלהם, היא אינה נחשבת למחלת צליאק. ביופסיה שלילית של המעי הדק, בנוסף לתוצאות שליליות של נוגדן אנטי-אנדומיסיאלי ובדיקות דם טרנסגלוטמינז רקמות משמשות להגדרת סוגים אלה של אנשים הרגישים לגלוטן כ- Non-Celiac Gluten Sensitive (NCGS). אי סבילות לגלוטן וסוגים אחרים של אלרגיות לגלוטן עלולים לגרום למגוון של תסמינים, אשר היקף וחומרתם יכולים להיות שונים באופן דרמטי. התסמינים יכולים לכלול בתשלום בטן, הפרעות קשב וריכוז, עקרות, אנמיה וכאבי פרקים.

היי, אנחנו אוהבים תגובות! תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *