מה ההבדל בין לאטה וקפוצ’ינו?

מה ההבדל בין סוגי קפה ואספרסו?

אחת השאלות הנפוצות ביותר ששואלים בריסטה היא: מה ההבדל בין קפוצ’ינו לקפה לאטה?

בפועל הם שני משקאות דומים מאוד, אבל יש כמה הבדלים מרכזיים שגורמים לההגדרה הנפרדת.

קפוצ’ינו לעומת לאטה

ההבדל העיקרי בין קפוצ’ינו לעומת לאטה הוא הפרופורציות של אספרסו, חלב וקצף חלב שבמשקה.

באופן מסורתי, בקפוצ’ינו יש יותר קצף ופחות חלב לעומת הלאטה. בקפוצ’ינו קלאסי מפזרים אבקת שוקולד על גבי הקצף העליון ואילו על הלאטה לא מוסיפים דבר.

מבחינת הטעם שלהם, שני המשקאות זהים כמעט. קפוצ’ינו מתוק קצת יותר בשל אבקת השוקולד על גביו, אבל ההבדל הרציני הוא במרקם. בקפוצ’ינו יש יותר קצף שנותן טעם “עבה” יותר ניתן ליהנות על ידי כפית הקצף. בעוד שלקפה לאטה יש פחות קצף ולכן קל יותר לשתות אותו.

מה זה קפה לאטה (caffe latte)?

לאטה מורכבת מקפה וחלב חם. את הקפה אפשר להחליף בבסיס משקה אחר כמו תה, או מאצ׳ה.

באיטליה, קפה לאטה מכינים לעתים קרובות בבית לארוחת בוקר. הקפה מבושל על מאקינטה ונמזג לתוך כוס המכילה חלב מחומם. באיטליה לא משתמשים בחלב מוקצף. מחוץ איטליה, קפה לאטה מורכב מ 1/3 אספרסו ו 2/3 חלב ; 5 מ”מ שכבת חלב מוקצף שצף על גבי הקפה. גרסה נוספת של לאטה נעשית עם קפה חזק או מודגש מעורבב עם חלב חם ביחס של 1:1. אמנם זה דומה לקפוצ’ינו, אבל עם שכבת קצף חלב של 2 ס”מ.

מה מקור השם קפה הפוך?
המושג “קפה הפוך” שהוא למעשה קפה לאטה מגיע מהצורה שבה קודם שמים את החלב בכוס ואחר-כך את הקפה. השם עצמו מגיע דווקא מהולנדית: קפה עם חלב חם מוקצף נקרא Koffie verkeerd – קפה הפוך, או מהופך.

אז איך זה הגיע לעברית? על-פי המסופר,  פעל בשנות ה-50′  קפה עטרה  ברחוב בן-יהודה בירושלים, כשעוד לא היה מדרחוב, קפה זה הוקם ע”י יקים ושירת את השמנא וסלתא של ירושלים.  בבית הקפה הגישו רק קפה שחור, ואם המבקרים היו  רוצים קפה עם חלב הם היו צריכים לדרוש “קפה עם הפוך” – אז היו מגישים כוסית נחושת קטנה עם חלב הולנדי מרוכז, והופכים אותה על הקפה. מכיוון שהיה זה בית קפה מיתולוגי – פשט המושג לשאר בתי הקפה בארץ.

מה זה לאטה מקיאטו?

לאטה קיאטו שונה באופן משמעותי מקפה לאטה במספר דרכים. ראשית, בלאטה קיאטו, מוסיפים אספרסו לחלב, ולא חלב לאספרסו כמו בקפה לאטה. שנית, בלאטה קיאטו יש יותר קצף, ולא רק חלב חם. בלאטה מקיאטו משתמשים לעתים קרובות רק חצי שוט אספרסו או פחות. לבסוף, לאטה מקיאטו הוא  לעתים קרובות משקה “שכבתי” , במקום  מעורב כמו קפה לאטה.

בפשטות, בקפה לאטה, הדגש הוא על הקפה, בעוד שבלאטה מקיאטו, הדגש הוא על החלב.

מאיפה השם אתם שואלים? Macchia (מאקיה) הוא ה”סימן” הקטן על הקרמה שנשארת על החלב כדי להבחין בבירור כי המשקה הוא לאטה מקיאטו ולא קפה לאטה, כיוון שהאספרסו באופן מסורתי התווסף לפני החלב, ומכאן שאין “סימן”. לעומת זאת, קפה מקיאטו הוא עוד משקה בשם דומה, הוא למעשה אספרסו “מוכתם ” עם כמות קטנה של חלב.

מה ההבדל בין לאטה וקפוצ'ינו?

מה זה קפוצ׳ינו?

קפוצ’ינו מכנים עם אספרסו, חלב חם, וקצף חלב מאודה. המרקם והטמפרטורה של החלב הם בעלי חשיבות עליונה. האלמנט החשוב בקאפוצ’ינו הוא החלב מאודה. כדי ליצור חלב מוקצץ יש כדי להכניס בועות אוויר זעירות לתוך החלב; זה יוצר מה שמכונה מיקרן-קצף שנותן לחלב מרקם חלק ומתיקות. החלב המוקצף החם נשפך לתוך אספרסו וכך נוצרת השכבה של 2 ס”מ קצף חלב עבה על גבי הקפה. לקפוצ’ינו יש וריאציות שמשתמשות ביותר חלב, כמו קפוצ’ינו צ’יארו (או קפוצ’ינו לבן) וקפוצ’ינו סקורו ( או קפוצ’ינו יבש). קפוצ’ינו פרדו היא הגרסה הקרה של משקה הקפה, ובדרך כלל מעוטרת בכמות קטנה של חלב קר, קפוא.

מקור המושגים לאטה וקפוצ’ינו

המושגים קפה ולאאה שימשו לראשונה בשנת 1847 ומאוחר יותר בשנת 1867 הם הופיעו בסיפרו של וויליאם דין האול ״מסעות באיטליה״. Latte במקור פירושו חלב באיטלקית ואת הגירסה caffè של המשקה הזה הוא המצאה אמריקאית. Caffè Latte שמקורו Caffè Mediterraneum, בית קפה בברקלי, קליפורניה והיה מבושל בצורתו הנוכחית על ידי לינו מיורין בפעם הראשונה. הוא הוסיף עוד חלב לקפה לקפוצ’ינו חזק  וקרא למשקה חדש “caffè latte”.

קפוצ’ינו בצורה מסחרית הוצג בתחילת המאה ה -20, כאשר מכונות אספרסו פטנט הוצגו על ידי לואיג’י ברזקה נמילאנו בשנת 1901. מכונות אלה הפכו את הקפוצ’ינו לפופולרי מאוד בבתי קפה ומסעדות.

מה זה אספרסו? מתכון לקפה אספרסו

האספרסו (המכונה “שחור קצר”) הוא הבסיס והחלק החשוב ביותר לכל משקה אספרסו מבוסס. מכינים אותו מ

  • שוט  אספרסו בכוס אספרסו

מתכון לקפה אספרסו כפול אספרסו כפול (Doppio)

אספרסו כפול (המכונה “Doppio”) הוא כמו שהוא נשמע, שני שוטים  אספרסו בספל אחד. ולכן אספרסו כפול מורכב מ:

  • 2 שוטים של אספרסו בכוס אספרסו

מקיאטו קצר

מקיאטו קצר דומה לאספרסו, אבל עם מעט חלב מאודה וקצף, כדי לעדן את הטעם הקשה של האספרסו. תגלו שבריסטות במדינות שונות מכינים את המקיאטו הקצר באופן שונה . עם זאת, הדרך המסורתית לעשות מקיאטו קצר היא כדלקמן:

  • 1 שוט אספרסו בספל זכוכית או אספרסו ומשקה חלב מאודה וקצף מונח על גבי האספרסו.

המפתח למקיאטו הקצר המושלם. הוא חוק השלישים –  אתם רוצים שלוש שכבות. צבעוניות בתוך מקיאטו השכבה הכהה התחתונה כדי לייצג את האספרסו, שכבה אמצעית המערבבת את האספרסו ואת החלב, ואת השכבה העליונה של חלב מאודה בעיקר.

מקיאטו ארוך

מקיאטו ארוך הוא כמו מקיאטו קצר, אבל עם שוט כפול של אספרסו. אותו כלל של שלישים חל גם פה. מקיאטו הארוך שנעשה באופן מסורתי:

• 2 כוסיות של אספרסו בזכוכית או בספל • משקה חלב מאודה וקצף מונח על גבי האספרסו

המפתח להכנת שלוש השכבות המושלמות הוא להניח את החלב והקצף המאודים על גבי האספרסו ולאחר מכן לסובב בעדינות את הספל בכיוון השעון כמה פעמים כדי לערבב את החלב והאספרסו.

ריסטורטו

Ristretto הוא שוט אספרסו המופקת מאותה כמות קפה, אך חצי מכמות המים. התוצאה הסופית היא אספרסו מרוכז יותר וכהה יותר. זה נעשה כדלקמן:

• לוחצים אספרסו רגיל  עם חצי כמות המים. • לחילופין לכבות את לחץ האספרסו רגיל לפני שהאספרסו מתחיל להיות צהבהב.

מה זה מוקה?

מוקה מכינים על ידי ערבוב של חלק אחד של אספרסו עם שני חלקים של חלב מאודה והוספת אבקת שוקולד או סירופ שוקולד.

השוקולד יכול להיות מריר או שוקולד חלב והוא יכול להיות ממותק או לא ממותק. המוקה  יכולה להיות עם  קצף חלבי או קצף על בסיס שמנת – ואז קוראים לזה מוקצ’ינו .

כיוון שמדובר על סוג של קפה שהוא מתוק אז  אנשים אוהביםלהוסיף מגוון רחב של תוספות על מוקה שלהם כולל קינמון, מרשמלו, ואבקת שוקולד. סירופים אחרים עשויים להתווסף כדי לייצר סוגים שונים של קפה מוקה.

דרגו את המאמר – ועיזרו לקידומו בגוגל:

 

הוסיפו תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *