מה ההבדל בין כל סוגי האורז השונים?

אורז הוא מצרך בסיסי בכל מטבח, ועם כל כך הרבה סוגים שונים, הוא חלק במספר אינסופי של מתכונים.

לפני שמוסיפים את אותו סוג של אורז לכל מתכון אותו אתם מכינים רצוי לחשוב פעמיים. האם החלפת סוג אחד של אורז בסוג אחר יכול באמת לשנות את התוצאה של מתכון?

לכל סוג של אורז יש טעם משלו, מרקם, ומאפיינים ייחודיים שפועלים היטב עם יישומי בישול שונים. אז איך אתה יודע איזה מהם הוא הטוב ביותר סוג של אורז להשתמש? מדריך זה בוחן גורמים המבדילים בין סוגי האורז, החל בבסמטי אגוזים ועד יסמין ריחני ועוד!

מילון מונחים לסוגי האורז

ניתן להשתמש במונחים הבאים של האנטומיה בכל המדריכים, כאשר דנים בהבדלים בין סוגי האורז.

מבנה גרגר אורזקליפה – כל גרגר של אורז מוקף בתוך גוף חיצוני קשה, או קליפה, את הקליפה מסירים לפני הצריכה. שכבה זו מוסרת מכל סוגי האורז.

סובין – מתחת לקליפה נמצאת שכבת הסובין שלא מוסרת בכל סוגי האורז. זה החלק המזין כל גרגר אורז מלא טהוא בדרך כלל בצבע שזוף, אבל זה עשוי להיות אדמדם או שחור בהתאם לפיגמנטציה בשכבות סובין. את שכבת הסובין ניתן לצרוך, אבל היא מוסרת לעתים קרובות כאשר האורז עובר עיבוד נוסף.

אורז לבן – לאחר הסרת סובין ושכבות נבט, נשאר אורז לבן המכונה האנדוספרם. זהו החלק של האורז נצרך ביותר.

הנבט – נמצא בתוך הגוף, את הנבט, או מרכז הגרגר. מלא בויטמין B, מינרלים, חלבונים, זה עוזר לתת אורז לקבל את הצבע שלו ומוסיף יתרונות תזונתיים.

סוגי אורז

אורך וצורה

אורז מאופיין לעתים קרובות כאחד משלושה סוגים – אורז ארוך, גרגר בינוני או אורז קצר. זנים אלה מתייחסים אורך הצורה של התבואה. במילים פשוטות, אורז ארוך יהיה בעל צורה גלילית יותר, בעוד שאורז עם גרגר קצר יהיה קצר ועבה יותר.

אורך ארוךאורז  ארוך – הגרגים של האורך הזה  הם לפחות פי שלוש עד פי ארבע ארוכים יותר מהרוחב של הגרגר. בשל הרכב העמילן שלו, הוא נפרד בקלות, הוא קל ואוורירי כאשר הוא מבושל.
אורז רגילאורז בינוני – בהשוואה לאורז ארוך, אורז הבינוני יש גרגר קצר יותר וליבה רחבה יותר. מאחר שהגרגרים המבושלים יותר לחים ורכים מאורז גרגרי ארוך, לאורז יש נטייה גדולה יותר להדבק, מה התאילנדים אוהבים כסטיקי-רייס
אורז קצראורז קצר– הגרגרים של אורז זה הם פחות מכפליים ארוכים מאשר רחבים, זה אורז קצר ביותר עבור סושי. יש לו מרקם דביק כאשר מבושל (במיוחד עם חומץ אורז).

המרקם של האורז

בעת בישול מנות אורז, אתם רוצים לחשוב על המרקם הרצוי של האורז. תכולת העמילן משתנה בין סוג האורז לבין סוג האורז. זה ישפיע אם אורז הוא דביק או קל ואוורירי.

אורז דביקאורז דביק – ידוע גם בשם אורז מתוק, אורז דביק גדל בעיקר בדרום מזרח ומזרח אסיה, והוא משמש מנות אסיאתיות מסורתיות רבות, קינוחים, ממתקים. כאשר מבושל, אורז דביק הוא דביק במיוחד והוא לעתים קרובות נטחן לקמח אורז.
אורז חלוטאורז חלוט – חימם לזמן קצר לפני הבישול, כמו חליטה של תה. אורז “מחוספס” זה עבר תהליך בלחץ אדים לפני כרסום כדי להקריש את העמילן באורז. תהליך זה מייצר גרגר נפרד יותר, כי הוא קל ורך כאשר מבושל.
אורז חצי מבושל הוא אורז חלוט שעבר עוד מעט בישול אחרי החליטה ואז ייבוש , אשר בסופו של דבר מוריד את העמילנים ומאפשר לך לנקות את הכלים של אורז אפילו מהר יותר.

הצבע של האורז

אורז הוא בצבע חום טבעי לאחר הקציר, אבל לאחר שהשכבה החיצונית והסובין (שעשיר בערך תזונתי) מוסר, הוא בצבע לבן. אורז אדום, אורז שחור, ואורז סגול הם תכונה של פיגמנטציה ייחודית בסובין. בסוגים של אורז צבעוני, שכבת סובין בדרך כלל נשארת כדי להוסיף משיכה ויזואלית לערך התזונתי.

אורך לבןאורז לבן – אורז מלוטש – המונח “מלוטש” פשוט מתייחס אורז לבן שהשכבה החומה החיצונית של הנבט סובין מוסרות. יש שמכנים את האורז ללא שכבת הסובין כ “אורז טחון”.
מה ההבדל בין כל סוגי האורז השונים?אורז חום – לאורז בריא זה מוסרת הקליפה החיצונית אבל הוא וומר על שכבות הסובין והנבט המעניקות לו צבע שזוף אופייני. למרות שאת האורז החום לוקח קצת יותר זמן לבשל מאשר אורז לבן, השכבות החיצוניות מלאות בערכים תזונתיים והאורז עשיר בויטמינים ומינרלים.
אורז שחוראורז שחור – הוא בעל ערך תזונתי גבוה, אורז זה ידוע גם בשם אורז אסור ויש לו טעם אגוזי מתון. קצת דביק כאשר מבושל, הוא משמש במגוון של מאכלים סיניים או תאילנדים, כולל עוגת אורז סינית ואורז מנגו דביק. מערבבים אותו עם אורז לבן, והוא גם מוסיף צבע לכל תבשיל אורז או קערת אורז.
אורז בראורז בר – גרגרי אורז פראי נקצרים מן הסוג “אורז זזניה” . סוג זה של אורז הוא עשיר  בחלבון, אורז פראי מוסיף צבעוניות ואקזוטיות  לכל צלחת אורז. מגיש אותו עם מיני מוקפצים, מרקי פטריות, או פשטידות.

הארומה של האורז

ארומה היא גורם נוסף שיש להביא בחשבון בעת בישול עם אורז. זנים מסוימים של אורז נותנים ניחוח נעים לתוך הבישול ואלמנט חושני לחוויית האוכל של האורחים שלכם עם סוגי האורז האלה.

אורז בסמטיאורז בסמטי הוא סוג של אורז ארוך שפופולרי בקרב המטבח ההודי ומאכלים אתניים אחרים. אורז בסמטי מבושל מעניק טעם וריח עדין של אגוזים או פופקורן לארומה.
אורז יסמיןאורז יסמין, הידוע גם בשם אורז תאילנדי איחני, הוא סוג של אורז ארוך עם גרעינים ארוכים ומרקם דביק מעט כאשר הוא מבושל. משתמשים בו כדי להחדיר טעם יסמין עם ארומה עדינה לתוך התבשילים שלכם.

איזה אורז הכי בריא?

אורז לא מלוטש הוא אורז בריא – זה כולל אורז חום, אורז שחור ואורז בר. מבין סוגי האורז, אז אורז בלסמי הוא  האורס עם הכי פחות ארסן (חומר רעיל) ועם הכי הרבה ויטמינים.

תגובה אחת

הוסיפו תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *