מה ההבדל בין חלבון לפפטיד?

חלבונים ופפטידים הם רכיבים בסיסיים בתאים המבצעים פונקציות ביולוגיות חשובות. חלבונים מעניקים לתאים את צורתם והם מגיבים לאותות המועברים מהסביבה החוץ תאית. סוגים מסוימים של פפטידים ממלאים תפקידים מרכזיים בוויסות פעילות מולקולות אחרות. מבחינה מבנית, חלבונים ופפטידים דומים מאוד והם המורכבים משרשראות של חומצות אמינו המוחזקות יחד על ידי קשרי פפטיד (המכונים גם קשרים אמיד).

אז מה מבדיל בין פפטיד לחלבון?

גורמי ההבחנה הבסיסיים הם גודל ומבנה. פפטידים קטנים יותר מחלבונים. באופן מסורתי, פפטידים מוגדרים כמולקולות המורכבות בין 2 ל 50 חומצות אמינו, ואילו חלבונים מורכבים מחמישים או יותר חומצות אמינו. בנוסף, פפטידים נוטים להיות מוגדרים פחות במבנה מאשר חלבונים, שיכולים לאמץ קונפורמציות מורכבות הידועות כמבנים משניים, שלישיים ורבעוניים. ניתן לבצע הבחנות פונקציונאליות גם בין פפטידים וחלבונים.

עם זאת, פפטידים עשויים להיות מחולקים לאוליגופפטידים, שיש בהם מעט חומצות אמינו (למשל, 2 עד 20), ופוליפפטידים, שיש בהם חומצות אמינו רבות. חלבונים נוצרים מפוליפפטידים אחד או יותר המחוברים זה לזה. מכאן שחלבונים הם למעשה פפטידים גדולים מאוד. למעשה, ישנם חוקרים המשתמשים במונח פפטיד כדי להתייחס באופן ספציפי לאוליגופפטידים, או באופן אחר שרשראות חומצות אמינו קצרות יחסית, כאשר המונח פוליפפטיד משמש לתיאור חלבונים, או שרשראות של 50 חומצות אמינו ומעלה.

הוסיפו תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *