ההבדל בין שיבולת שועל וחיטה

לפני שננסה לארגן את רשימת ההבדלים העיקריים בין שיבולת שועל לחיטה, יהיה זה די הגיוני לומר ששניהם הם דגנים יקרי ערך, כלומר מוצרים אכילים ששימשו למטרות תזונה על ידי אנשים במשך מאות שנים.

מהי חיטה

חיטה (או Triticum spp. בלטינית) היא גידול ידוע ברחבי העולם. כמעט בכל מטבח לאומי יש משהו מבושל מחיטה: מאות מתכונים מבוססים על קמח חיטה, מעוגיות ועד משקאות מותססים, שכן החיטה היא מקור אנרגיה סביר. חיטה היא למעשה מעין עשב, וכמו כל עשב גם חיטה גולמית אינה ניתנת לעיכול עבור בני האדם ולכן היא צריכה להיות מבושלת כראוי.

מהי שיבולת שועל

שיבולת שועל (או Avena sativa בלטינית) היא דגן מפורסם מאוד גם כן, היא נחשבת למעשה מועילה לבריאות האדם על ידי רופאים עוד מימי הביניים. מחקרים עדכניים נוטים לחשוף עוד יותר עובדות לגבי היתרונות של אכילת שיבולת שועל על בסיס קבוע.

שיבולת שועל מול חיטה -מה ההבדל בין שיבולת שועל לחיטה?

החיטה נכללת ברשימת המזונות הבסיסיים המפורסמים ביותר בעולם, מכיוון שיש לה ערך תזונתי גבוה ומחיר נמוך, ויש הרבה אפשרויות לבישול. חיטה היא הגידול השלישי בפופולרי ביותר בעולם (רק תירס ואורז פופולריים יותר).
ניתן להפוך חיטה גולמית לקמח לבן רגיל, סולת, בורגול ולתת – כן, כולם מיוצרים מחיטה!

עוד באותו נושא:  מה ההבדל בין קמח לבן לבין קמח מלא? - תופתעו לדעת!

דגן זה משמש להכנת משקאות מותססים, יכול לשמש כדלק טבעי או אפילו כחומר בנייה או עיצוב (לגגות עשויים קש או כובעי קש).

לשיבולת שועל יש עשרות אפשרויות שימוש; לרוב הם נכתשים לשיבולת שועל לבישול, אבל בדיוק כמו חיטה, ניתן לטחון שיבולת שועל לקמח שיבולת שועל. באופן מסורתי שיבולת שועל נאכלת כדייסה, אבל יש אנשים שמעדיפים דייסה, שהיא פחות סמיכה.

ניתן להשתמש בקמח שיבולת שועל לאפייה ולטיגון, ופתיתי שיבולת שועל משמשים בדרך כלל לתערובות מוזלי או גרנולה.

סובין שיבולת שועל ושיבולת שועל הם מקורות מצוינים לסיבים תזונתיים. הם מכילים כ-50/50 סיבים מסיסים ובלתי מסיסים ושניהם הוכחו כהכרחיים לשמירה על תפקודי גוף חשובים. סיבים מסיסים הם נשק נהדר נגד רמה גבוהה של כולסטרול רע (LDL) בדם; רופאים רבים ממליצים לצרוך כ-50-100 גרם שיבולת שועל מדי יום כדי להשיג תוצאות טובות יותר בהורדת רמת ה-LDL.

בנוסף, שיבולת שועל עוזרת לשלוט ברמת הסוכר בדם בשל האינדקס הגליקמי המתון שלה (כלומר, ללא עליות או ירידה דרמטית ברמת הסוכר בדם).

עוד באותו נושא:  ההבדלים בין גריסים לחיטה:

חיטה מלאה היא גם מקור טוב מאוד לסיבים תזונתיים, בניגוד לקמח חיטה לבן רגיל ולמנות המבושלות איתו.
הוכח על ידי מחקרים רבים ששיבולת שועל מסייעת במניעת סרטן, בשליטה על לחץ הדם, תומכת בתפקוד תקין של המעי ועוזרת בשליטה במשקל. שיבולת שועל היא כמעט שאין לה תחליף לספורטאים ולבריאות כללית ואריכות ימים.

חיטה מלאה מספקת לאורגניזם הרבה יתרונות בריאותיים. מוצרים המבוססים על חיטה מלאה מסייעים בשליטה במשקל, ומפחיתים משמעותית את הסיכון לתסמונת מטבולית, סוכרת (סוג 2) והיווצרות אבני מרה.
בהשוואת שיבולת שועל לחיטה יש לשים לב שבצורת הדגנים המלאים שני הדגנים הללו יכולים להועיל לאורח חיים בריא ולשליטה במשקל, אך כשמדובר בדגנים מעובדים, למשל, קמח ותבשילים מקמח – שיבולת שועל מנצחת. .

קודם כל, הם נטולי גלוטן: לפי מחקרים עד 3% מאוכלוסיית העולם אלרגיים לגלוטן בצורה של דלקת במעיים. שנית, לשיבולת שועל ולקמח שיבולת שועל יש אינדקס גליקמי נמוך יותר בהשוואה לחיטה וקמח חיטה, מה שאומר שרמת הסוכר בדם ורמות ייצור האינסולין נשארות יציבות יותר; זה חשוב ביותר למטרות תזונתיות ולאנשים עם סבילות גבוהה לאינסולין. שלישית, שיבולת שועל מכילה יותר סיבים תזונתיים שעוזרים למנוע הרבה מצבים ומחלות; זה גם מאוד חשוב.

עוד באותו נושא:  מה ההבדל בין בורגול לקוסקוס (סולת) ?

מחשבה 1 על “ההבדל בין שיבולת שועל וחיטה”

כתיבת תגובה