פרוקטוז וגלוקוז הם סוכרים פשוטים. בעוד שלפרוקטוז וגלוקוז יש ערך קלורי זהה, שני הסוכרים עוברים חילוף חומרים שונה בגוף. לפרוקטוז אינדקס גליקמי נמוך יותר מגלוקוז אך בעל עומס גליקמי גבוה בהרבה. פרוקטוז גורם לנזק לתאים פי שבעה מזו של גלוקוז, מכיוון שהוא נקשר לחלבונים תאיים שבעתיים מהר יותר; והוא משחרר פי 100 את מספר רדיקלי החמצן (כגון מי חמצן, ההורג את כל מה שנראה לעין).
פרוקטוז הוא סוכר פשוט הנפוץ בפירות וירקות. כמויות עצומות מיוצרות גם במעבדה. גלוקוז, המכונה גם סוכר ענבים , קיים בכל הפחמימות העיקריות כמו עמילן וסוכר שולחן. בעוד ששניהם מהווים מקור טוב לאנרגיה, עודף גלוקוז יכול להיות קטלני לחולי סוכרת, ועודף פרוקטוז יכול להוביל לבעיות בריאות כמו עמידות לאינסולין ומחלות כבד.
צריכה מוגזמת של פרוקטוז נקשרה לעמידות לאינסולין, להשמנה ולמחלת כבד לא אלכוהולית. מחקרים מצביעים על כך שהוא מוביל לתוספת שומן בבטן, שקשורה לסיכון מוגבר למחלות לב וסוכרת. פרוקטוז מוביל גם לכולסטרול גבוה יותר. מחקרים מצביעים על כך שפרוקטוז מוריד את הפעילות באזורי השליטה בקליפת המוח במוח.
כמות מוגזמת של גלוקוז בדם עלולה להיות קטלנית. עם זאת, זה קורה רק אצל אנשים סוכרתיים כאשר הלבלב שלהם לא משחרר מספיק אינסולין לזרם הדם. מרבית השומן שנצבר מצריכה מוגזמת של גלוקוז הוא תת עורי, או מתחת לעור, שאינו קשור למחלות לב או לסוכרת. גלוקוז אינו קשור לעמידות לאינסולין או לכולסטרול גבוה יותר. מחקרים מצביעים על כך שצריכת גלוקוז מעלה משמעותית את רמת הפעילות במוח.
.
שלום ותודה. אבל לא הבנתי כיצד הפרוקטוז מעלה את העומס הגלקמי יותר מגלוקוז? כיצד הוא מעלה קולוסטרול? האם חלקו הופך לאנרגיה לנשימה תאית? האם הוא הופך לגלוקוז? כיצד הואגורם לעמידות לאינסולין?
בברכה גוני
סוגים שונים של פחמימות יעובדו על ידי הגוף בדרכים שונות בהתאם לאינדקס הגליקמי שלהן. פרוקטוז, למשל, אינו עובר חילוף חומרים בקלות על ידי הגוף כמו סוכרוז (סוכר שולחן) וזו הסיבה שלפרוקטוז יש אינדקס גליקמי נמוך יותר מאשר סוכר.
שלום. אני מבין שהפרוקטוז עובר ישירות ממערכת העיכול אל הדם ואל הכבד.
מה קורה לפרוקטוז בכבד? מה הכבד בונה מהפרוקטוז?
האם כאשר אני אוכל פרוקוז, נניח תפוח עץ, הכבד בודק את מצב הסוכר והגליקוגן, אם חסר, משלימים עם הפרוקטוז, ואם יש מספיק אזי הוא הופך לשומן בכבד ולטרי גליצרידים, ואולי למשהו אחר?
תודה נמרוד