מה ההבדל בין סופגניה לדונאט?

נראה שלכל תרבות יש גרסה משלה לסופגנייה – ובדרך כלל יש לה גם איזה שם מפואר עבורה. באיטליה, בצק מטוגן נקרא בומבולון או זפול. בצרפת (וברובע הצרפתי של ניו אורלינס), קוראים לה beignet ובארה״ב זו סוג של דונאט.

בארץ דונאטס ידועות כסופגניות. וכמו עמיתיהם המבושלים בשמן, לביבות (לאטקה) תפוחי האדמה, הם קשורים לחג החנוכה היהודי, כאשר אוכל מטוגן נצרך לזכר נס תנ"כי ששמר על אורות על אף מחסור של שמן למאור בבית המקדש. לפני כ 2000 שנים. (הסיבה שהנצרות החליטה לא להמשיך את המסורת הטעימה הזו היא ממש מביכה לגויים אוהבי בצק מטוגנים. מגיע להם.)

האם סופגניה היא סוג של דונאט?

הסופגניה היא הכלאה בין ביינט הצרפתי לדונאט ריבה, סופגניות הן דונאט בצורת כרית הנאכלות בארץ ובעולם במהלך חג החנוכה, כאשר מאכלים מטוגנים בשמן מסמלים את נס השמן ששרד במשך שמונה ימים במקום אחד בסיפור חנוכה. הסופגנייה מטוגנת בשמן עמוק, ממולאת בריבה, ולאחר מכן מכוסה באבקת סוכר. מקורו של מתכון הסופגניות באירופה במאה ה-16 ועד המאה ה-19 היה ידוע כברלינאי בגרמניה. יהודי פולין, שקראו לזה פונצ'יק, טיגנו את הסופגניה בשמאלץ ולא בשומן חזיר בגלל חוקי הכשרות. הפונצ'יק הובא לישראל על ידי מהגרים יהודים פולנים, שם שונה שמה לסופגניה על סמך תיאור התלמוד של "בצק ספוגי".

עוד באותו נושא:  מה ההבדל בין נרות חנוכה לנרות שבת?

סיפור אגדה ישראלי פופולרי גורס כי המילה "סופגניה" באה מהביטוי העברי "סוף גן יה", כלומר לגן העדן. לפי האגדה, כאשר אדם וחוה נזרקו מהגן על ידי האלוהים, הוא עודד אותם על ידי האכלתם בסופגניות. אף פרשן ידוע של התנ"ך לא תומך בפירוש זה,

כתיבת תגובה