פטריות פורטובלו, שמקורן הוא באירופה ובצפון אמריקה, הן פטריות גדולות ובשרניות המשמשות לעתים קרובות כתחליף לסטייק או להמבורגר. הם צורה בוגרת של פטריות לבנות רגילות או קרימיני.

פטריות שיטאקי, עתירות ברזל ובעלות טעם מעושן, הן ילידות אסיה ויש לה כיפה עגולה עם תחתית כהה. למרות שפטריות שיטאקי ופורטובלו נמצאות בשימוש נרחב בבישול, הן שונות בטעמן, במרקמן, בגודלן ובמחירם.
שני סוגי הפטריות גדלים בטבע, אך גם מעובדים למאכל, ובמקרה של פטריות שיטאקי, הן גם כעלות סגולות רפואיות.
יתרונות בריאותיים של פורטבלו ושיטאקי
ההבדל העיקרי בין שני סוגי הפטריות הללו הוא הערך התזונתי. בעוד שפטריות פורטובלו עשירות בברזל, אשלגן וויטמין D, פטריות השיטאקי נחשבות בריאות יותר.
מספר תרבויות ברחבי העולם מעניקות לפטריות שיטאקה יתרונות בריאותיים , חובבי פטריות השיטאקי טוענים כי אכילה של פטריות אלה מונעת מחלות לב על ידי הורדת רמות הכולסטרול הרע. יתר על כן, ניסויים בבעלי חיים הראו כי לתרכובת בשיטאקי הנקראת lentinin יש יתרונות נגד גידולים וחיזוק מערכת החיסון. במחקרים בבני אדם, לנטנין היה מועיל בהארכת החיים של חולים עם סרטן קיבה ומעי הגס.
טעם ומרקם של שיטאקי ופורטבלו
אם הזמנתם חברים למנגל צמחוני – רוב הסיכויים שתירצו לצלות להם כובעי פורטובלו למנה עיקרית. הסיבה לכך היא שהמרקם של פורטובלו mkuh הוא עבה וכמעט דמוי בשר, גם הפטריות הללו סופגות הרבה נוזלים, מה שהופך אותן לאידיאליות לרוטב ברביקיו ומרינדת טריאקי. המכסים גם גדולים, בדרך כלל בקוטר של 5 ס"מ. פורטובלו משמשים לעתים קרובות כתחליף לסטייק בהמבורגר, ואופציה לטבעונים.