מה ההבדל בין קפה ערביקה לרובוסטה?

קפה הוא למעשה חלק ממשפחת צמחים פורחים בשם Rubiaceae

בתוך משפחה זו תמצאו למעלה מחמש מאות זנים (הקבוצה הביולוגית שמשפחה מחולקת אליה). אחד מהם הוא הפולים שאנחנו אוהבים, קפה (Coffea במונחים מדעיים)! למרות שבוטנאים רואים בכל הצמחים הנושאים זרעים ממשפחת רוביאקיות צמחי קפה, הקפה שאנו שותים מתחלק בעיקר לשני מינים – ערביקה וקנפורה, הידועים גם בשם רובוסטה. זה מביא אותנו להבדל בין פולי ערביקה לעומת פולי רובוסטה.

מה ההבדל בין קפה ערביקה לרובוסטה?
פולי רובוסטה לעומת פולי ערביקה

פולי ערביקה לעומת פולי רובוסטה

לעראביקה שני זנים עיקריים, טיפיקה ובורבון. בקנפורה אנו שותים את הזן שנקרא רובוסטה. זו הסיבה שבדרך כלל משתמשים במונח רובוסטה על כל מגוון הקפה הזה. למעשה פולי הקפה חולקו לשני סוגים עיקריים – ערביקה ורובוסטה. ההבדל העיקרי, מלבד היותם מינים שונים מאותה משפחת צמחים, מסתכם בטעם ובמאפיינים של הפולים בפועל.

אותה משפחה, מאפיינים שונים

אמנם, אפילו סוג אחד של פולים או זנים יכול להשתנות באיכותו ובטעמו. לעיתים קרובות תנאי גידול ושיטות ותהליכים בלתי צפויים יניבו פרופיל טעם משתנה בכוס שהתקבלה. פולי קפה שגדלו בהצלחה מציגים סט מאפיינים מובהק לחלוטין כאשר הוא גדל במקום אחד בהשוואה למקום אחר.

אחת הדוגמאות העיקריות לכך תהיה הקפה בשם קונה. בעוד שהפולים עצמה הם זן ערביקה, הפולים הללו מגודלים רק בקונה, מחוז ביג איילנד בהוואי. התנאים הסביבתיים הספציפיים של קונה מעניקים לקפה את איכויותיהם הייחודיות שאינן קיימות כשהן גדלות במקומות אחרים. הדבר נכון גם לגבי פולי ערביקה לעומת פולי רובוסטה. יכול להיות הבדל רחב בטעם ובאיכות בגלל תנאי גידול ואדמה.

פולי קפה של ארביקה

למרות שהוא מכיל פחות קפאין מאשר רובוסטה, קפה מפולי ערביקה נחשבים לעיתים קרובות למעולים בטעמם. ערביקה נוטה להיות בעלת טעם חלק ומתקתק יותר, עם תווי טעם של שוקולד וסוכר. לעתים קרובות יש להם גם רמזים לפירות או פירות יער. לרובוסטה, לעומת זאת, יש טעם חזק, קשוח ומר יותר, עם גוונים גרגירים או אדמתיים.

על פי נתוני ארגון הקפה הבינלאומי, יותר מ -60 אחוזים מייצור הקפה העולמי מקורם במגדלי ערביקה. זה היה סוג הפולים שהתחילו את כל סיפור הקפה באתיופיה, והיא עדיין צומחת בצורה הטובה ביותר בגבהים גבוהים יותר. פרחי ערביקה מפוארים בריח, רק לאחר כמה שנים ומייצרים פירות אליפטים, שבתוכם שני זרעים שטוחים המכונים פולי הקפה.

שיח ערביקה גדל עד 5 מטר, אך בדרך כלל גוזמים אותו לכ -2 מטר כדי להפוך אותו ליותר משתלם מסחרית. לערביקה יש שתי קבוצות של כרומוזומים, ולכן היא מסוגלת להאבקה עצמית. פירוש הדבר שהוא נשאר בדרך כלל יציב כמין מכיוון שהאבקה צולבת פחות סבירה.

פולי קפה רובוסטה

הזן הנפוץ ביותר של Coffea Canephora הוא רובוסטה, אחיו הצעיר החכם של הערביקה. למרות שטעמו נחשב למעודן פחות, רובוסטה נמצא בשימוש נרחב בתערובות אספרסו מכיוון שהוא ידוע כמייצר קרמה טובה יותר (השכבה הקרמית שנמצאת על גבי האספרסו) מאשר ערביקה. הוא קשה יותר, עמיד יותר למחלות ומייצר תשואות טובות יותר וגם מכיל יותר קפאין!

רובוסטה, קפאין וחומצות כלורוגניות

חושבים שתכולת הקפאין המוגברת של רובוסטה, יחד עם החומצות הכלורוגניות שלו (נוגדי חמצון טבעיים) הם תוצאה של מנגנון ההגנה העצמית של הצמח כנגד מזיקים ומחלות. כאשר הם נמצאים ברמות נמוכות, חומצות כלורוגניות נחשבות לחלק חשוב בפרופיל הטעם של הקפה. עם זאת, רובוסטה מכיל רמות גבוהות יותר של חומצות אלה ומוצרי החמצון הנוצרים על ידי אלה יכולים לפעמים להציג טעמים לא רצויים, דבר שעלול לפגוע באיכות הטעם.

היי, אנחנו אוהבים תגובות! תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *