מה ההבדל בין בורגול לקוסקוס (סולת) ?

כששאלתי לאחרונה את בעלי אם הוא רוצה טאבולה, סלט שעשוי מפטרוזיליה, מנטה, בצל ירוק, בורגול, עגבניות, מלפפונים ורוטב לימוני, הוא השיב שבדיוק היה לנו אותו שבוע שעבר…

אבל מה שהוא התייחס אליו, זה סלט קוסקוס. אז הגיע הזמן לכתוב על זה פוסט

בורגול וקוסקוס-סולת מגיעים ממקור משותף – חיטה. אבל יש הבדלים

איך מבדילים בין קוסקוס לבורגול?

מה זה בורגול?

בורגול (או באנגלית Bulgur) נחשב לדגן מלא כיוון שהוא מיוצר מהגרעין של החיטה. שם נוסף לבורגול הוא גריסי חיטה. (גריסים הוא מונח כללי לדגנים, שכוללים שיבולת שועל, שיפון ושעורה, כמו גם חיטה). הבורגול עשוי מגרגרי חיטה (קשה), ששוברים אותה או סודוקים אותה  ומבשלים חלקית בקיטור ומייבשים בתנור לפני האריזה.

השם העברי המקורי לבורגול הוא “ריפות“, והוא נזכר בספר שמואל. ואם כבר עסקינן בנושאי דת, אז הבורגול חמץ ואסור לאכילה בפסח מכיוון שהוא מבושל במים.

מאכלים נפוצים העשויים מבורגול הם קובה מטוגנת  וסלט הטאבולה הנעשה מבורגול מושרה ומרוכך בליווי ירקות ועשבי תיבול.

בישראל, יש 3 סוגים של טחינה של   של בורגול, הנעים מבורגול טחון עבה, טחינה בנינונית וטחינה דקה – בורגול טחון דק נקרא גם גרישה.

בעולם יש גם טחינה דקה מאוד וטחינות מסוגים שונים של חיטה, כמו חיטה אדומה וחיטה חומה.

הבורגול מכיל כמות גדולה של סיבים תזונתיים המסייעים לתפקוד תקין של מערכת העיכול, משפרים רמות סוכר בדם ומפחיתים רמות כולסטרול. כמו כן, הבורגול דל בשומן ועשיר בויטמינים ומינרלים. חשוב לזכור כי בשל היותו דגן, מכיל הבורגול גלוטן ולכן לא מתאים לרגישים לגלוטן.

מה זה קוסקוס?

בניגוד לבורגול, קוסקוס הוא לא דגן מלא, במקום זאת, הקוסקוס מגיע מהחיטה ומקמח מעוך הנקרא סולת. הקוסקוס היה עשוי במקור מדוחן, לא מחיטה. מבחינה טכנית המונח קוסקוס מכסה סוגים שונים של כדוריות קטנות ועגולות העשויות מדגנים, כמו אורז, תירס, ואפילו אפונה.

עם זאת, מה שאנחנו מתייחסים אליו כמו קוסקוס הוא סוג של חיטה שנקראית סולת.

הקוסקוס הוא בסופו של דבר המאכל המסורתי שאוכלים ביום שלישי –  קוסקוס מורכב על ידי אידוי הסולת  והפרדה לגרגרים דקים.

למה אוכלים קוסקוס ביום שלישי?

הסיבה המעניינת מקורה בטוניס שם אוכלים הקוסקוס דווקא בימי שלישי כיוון שזהו היום החופשי של המאפיות במדינה. והקוסקוס היה הפחמימה שהיוותה תחליף ללחם.

מה זה סולת?

סולת היא למעשה סוג של קמח עשוי חיטת דורום (זו החיטה ממנה מכינים את הפסטה) . חיטת דורום גדלה בעיקר במזרח התיכון והיא בערך  5-8% מהחיטה המלאה בעולם כולו.

ההבדל העיקרי שניתן ילראות הוא כי הסולת היא קצת יותר גסה מאשר הקמח המסורתי, והיא עשוי להיות כהה יותר וצבע זהוב.

הסולת היא גוש קמח ש”נופל” בשלבים הראשונים של הטחינה ממרכז גרעין החיטה. – הטחינה המודרנית של החיטה לקמח היא תהליך המעסיק מוטות של פלדה מחורצים. הגלילים מותאמים כך שהשטח שביניהם צר מעט יותר מרוחבו של גרעיני החיטה. כאשר החיטה מוזנת למטחנת הקמח, הגלילים מפרקים את הסובין והנבט בעוד העמילן  נסדק לחתיכות גסות בתהליך. באמצעות ניפוי, חלקיקי הזרע  או הסולת, מופרדים מהסובין.

2 תגובות

הוסיפו תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *