מה ההבדל בין חיטה לשעורה? 🌾

 איך מבדילים בין שעורה לחיטה?

ֿשעורה וחיטה שייכות לתזונה היומיומית שלנו ורובנו צורכים אותן באופן תדיר. שתיהן ממשפחת הדגנים ושתיהן הן חלק ומשבעת המינים. חיטה ושעורה הן בין הדגנים הקדומים ביותר שגידל האדם, והן נתגלו ע״י הקדמונים לפני 10,000 שנים לפחות.

הן משמשות ליצירת מאכלים ומשקאות וצורתן החיצונית נראית פחות או יותר דומה, אך יש בכל זאת כמה הבדלים ביניהן:

שעורה (Barley)

שעורה היא הרכיב העיקרי בדגני בוקר, היא גם משמשת לייצור בירה והיא המקור העיקרי של מספוא (האוכל כל חיות המשק)

שעורה היא עשב רך וקל לבישול, היא מבושלת בקלות כמו אורז. בשעורה יש תכולת סיבים גבוהה יותר מאשר חיטה. שעורה היא דגן בעל תכולת קמח נמוכה ויבול דל בהשוואה לחיטה.

שימוש שעורה הוא גם נרחב למדי. השעורה משמשת בדרך כלל להכנת בירות. כדי לייצר בירה יש להפוך את השעורה ללתת בפעולה שנקראת לִתוּת. הלתת  משמש להכנת בירות וחלק מן הלתת (מאלט) משמש להכנת דגנים בוקר ומוצרי דגנים אחרים.

שעורה ידועה גם בשמותיה הנוספים – גריסים או גריסי פנינה.

עוד באותו נושא:  מה ההבדל בין בורגול לקוסקוס (סולת) ?

חיטה (Wheat)

לחיטה יש ערך מסחרי גבוה מאוד. זה נובע מכך שיש לה שימושים רבים בתעשיה במיוחד בתעשייה הלחם. קמח חיטה הוא הפופולארי היותר באפיית לחמים ובייצור אטריות, פסטות, קרקרים, פנקייק, מזון לבעלי חיים וגם אלכוהול. חיטה הינה הדגן הנפוץ בעולם לאחר תירס ואורז

חיטה, היא דגן יותר קשה ובעלת טעם יותר חלש מאשר שעורה, לכן מעדיפים את השעורה בייצור של בירה ואלכוהול. כדי לבשל חיטה, צריך לרכך אותה ע״י השרייה במים לפני הבישול. מכאן שבישול של החיטה הוא גם קצת מורכב.

הסיבה שהחיטה היא כל כך נפוצה בתעשיית המזון קשורה לתכונה חשובה שלה: יכולת החיטה להפוך לאלסטית כאשר מערבבים אותה עם נוזלים ובכך למעשה לייצר בצק הקל ונוח לעיבוד למוצרי מזון שונים.ישנם זנים שונים של חיטה ולכל אחד מהזנים יש שימוש שונה במזונות, בינהם דורום, כוסמין, Kamut ועוד.

חיטה אדומה קשה משמשת להכנת קמח לחם. חיטה דורום משמשת להכנת מקרוני ספגטי ופסטה. מאפים עשוים מקמח של חיטה לבנה. ביסקוויטים, קרקרים ועוגות מיוצרים  מחיטה אדומה רכה.

עוד באותו נושא:  מה ההבדל בין בירה מהחבית לבירה מבקבוק?

מה שפחות ידוע הוא שחיטה היא רכיב גם בייצור של שטיחים, נייר וסלי קש

מהי אם החיטה ואיך היא קשורה לשעורה

ישנם הרבה זנים של חיטה והחיפוש אחרי הזן הקדום של החיטה ממנו נוצרו הזנים העכשווים העסיקה את החוקרים ממושכות.

אם החיטה (Wild wheat) היא חיטת בר קדומה שממנה תירבתו  את החיטה שאותה אנו אוכלים כיום. התירבות של החיטה נעשה באיזו בצפון ארץ ישראל של ימינו לפני 10,000 שנים .

החוקרים חיפשו אותה כבר במאה ה-19 ואכן, אם החיטה נמצאה לראשונה בשדה בצפון ארץ ישראל בשנת 1873. בתחילה הם סברו שהיא שעורה, אבל מייד הם עלו על הטעות והבינו שזוהי חיטת הבר אותה הם חיפשו

את אם החיטה גילה אהרון אהרונסון (שהקים גם את מחתרת ניל״י) סמוך לראש פינה והקנתה לו פרסום רב כאגרונום.

החשיבות של גילוי אם החיטה היא ביכולת שלנו לייצר סוגי חיטה שונים וחסינים יותר

קציר שעורה וקציר חיטה

את השעורה קוצרים בדרך כלל בעונות חמות יותר, ובדרך כלל הקציר מתבצע בחודשי האביב. מכאן נובע יתרון גדול של השעורה על פני החיטה, שאפשר לגדלה גם במקומות צחיחים וחמים יותר.

עוד באותו נושא:  מה ההבדל בין ויסקי לרום?

חיטה לעומת זאת מעדיפה מזג אוויר קריר יותר ואקלים מתון ולכן היא נקטפת בתחילת החורף

כאשר החיטה מוכנה לקציר, היא בגוון חום או זהוב   שעורה לפני קציר היא בגוון לבן צהוב.

איך מבדילים בין שעורה לחיטה

  • שיבולת השעורה ארוכה יותר בהשוואה לשיבולת החיטה
  • לשעורה יש הרבה יותר זקיקים דמויי שיער מאשר לחיטה (ולכן שמה שעורה).
  • גרעיני החיטה יותר "שמנים" ועגולים, ואילו גרעיני השעורה יותר צרים וארוכים.
חיטה שעורה
מה ההבדל בין חיטה לשעורה? 🌾
מימין גרעיני חיטה משמאל גרעיני שעורה

10 מחשבות על “מה ההבדל בין חיטה לשעורה? 🌾”

  1. נראלי שיש טעות בסוף המאמר. גרעיני השעורה יותר שמנים ועגולים וגרעיני החיטה יותר צרים וארוכים..?

    הגב
    • גרעיני חיטה הם שמנים ועגולים ואילו גרעיני שעורה הם ארוכים וצרים. הוספנו תמונה כדי שיהיה קל להבדיל.

      הגב
  2. היי! קראתי כדי לזהות בין חיטה לשעורה בשטח כשזה צומח, ועדיין אני קצת מבולבל..
    יש שיבולת אחת שהיא עם שערות עדינות יותר שצומחות כלפי מעלה כולן (לדעתי שעורה)
    והשיבולת השניה השערות יותר נוקשות וצומחות קצת הצידה. בשיבולת הזו באמת יש רק שני טורי גרעינים (ואני חושב שזו חיטה)
    אבל חברים שלי חושבים בדיוק ההפך ממני כי לא שמענו מה אמרה המדריכה בטיול :)))

    הגב
  3. תודה על המאמר המחכים.
    איך זה יתכן שאני רואה בעונה הזו של השנה שהחיטה כבר צהובה ובשלה בעוד שהשעורה עדיין ירוקה. האם לא צריך להיות הפוך, שהשעורה מבשילה ראשונה סביב פסח , ואילו החיטה מבשילה רק חודשיים אחרי כן – סביב שבועות?

    הגב
    • אם אין גשמים ובמידה ויש הפסקות ממושכות בגשמים השיבולים הירוקות של החיטה יצמחו עד חג הפסח. קציר החיטה נעשה כשהיא צהובה ויבשה סביב חג השבועות.

      הגב
  4. מה ההבדל בערכים בין החיטה לשעורה לא ממש הבנתי מה עדיף מה היתרונות מה החסרונות נראה שמבחינת ערכים הם מאוד דומים

    הגב
  5. שעורה מבשילה לפני החיטה. קציר שעורית הוא בפסח וקציר חיטים בשבועות. כך זה גם בתנ"ך.
    השעורה הוכתה במכת הברד והחיטה רק במכת ארבה. במגילת רת קציר השעורים קדם לקציר החיטים.

    הגב
  6. בשעורה יש יחס גבוהה יותר של חלבון לעומת פחמימה.
    כלומר הרבה פחות פחמימה פחות סוכר
    יותר סיבים
    תאכלס.הרבה יותר בריאה.
    גם לדיברי פרופ' חיים גמליאל.
    מומלץ לצפות ביוטיוב.

    הגב

כתיבת תגובה